יום רביעי, 15 באוקטובר 2008

כי אצלנו הכל בסדר.


כדי לפשט דברים מסובכים למוח תת יכולתי מן הסוג הישראלי*, אני אנסה להשתמש באנלוגיה.
למרות שהשימוש באנלוגיה אינו מומלץ לקהל בלתי מושכל בדרך כלל, בשל אמונתו של הכותב כי קהלו, זה שמגיע במירב למקסימום 160 איש, עבר איזה שהיא אלימינציה, והוא אינו קהל אופייני, הוא (אני), אסתכן בכל זאת.

כולנו מכירים את תיאוריית הדומינו. זו תיאוריה פושטית, שחוקה ובנאלית, שאומרת כי קוביות דומינו שעומדות ברצף, אם נפיל את הראשון בשורה, כל אלה מאחוריו יפלו גם כן.

מי שחולק עלי בשלב זה, מוטב שיפנה את המרחב הווירטואלי שלי כאן ויפנה ליעדים אחרים, בהם כותבים על דברים הרבה יותר מתוחכמים, כמו למשל על הקול הפנימי של מאן דהו, שהתחיל לדבר, וגם מבר גסויות. (תמצאו לבד, זה בקפה).

למתקדמים (או המפגרים), שנשארו, (למפגרים באמת זה לא מזיז בלאו הכי), אנחנו נמשיך בניתוח הרציונאלי של הטעון שלי.

הטעון השני, שהוא אך מתבקש מן הראשון, אומר כך:

מאחר והמצאנו {לא אנחנו הישראלים, אלה העולם הנאור, זה שאנחנו מתיימרים להשתייך אליו, ובסוף הכיתוב המושכל שלי (או לא), נצטרך להחליט על מיקומנו ביחס אליו}, את הגלובליזציה, שאומרת כי כל המדינות בעולם כרוכות האחת בשנייה (או האחת בשיניה של השנייה, תבחרו), מן הבחינה הכלכלית והתרבותית גם כן, הרי שהכריכות הזאת דומה או זהה לכריכות בין קוביות דומינו שהועמדו בשורה על ידי מאן דהו, לא ישראלי, שעשה עבודה מדוייקת, ולא עבודה שאופיינית למקומותינו. (כלומר זו טור, ולא סידור רנדומאלי).

לצורך האנלוגיה, אנחנו נעמיד בראש שורת הדומינו את אמריקה ששמשה מזה דור או שניים, כמופת לגויים וגם קצת לנו.

ובחן, אמריקה, עדיין הכלכלה הגדולה בעולם, קנתה בלי חשבון מכל טוב העולם, ובכמויות שהיו מספיקות למאה אמריקות כמוה. היא גם מכרה בלי חשבון, מוצרים בני קיימא וגם מוצרים ווירטואליים, כמו נגזרות התת תרבות (באספקט ערכי, ולא המונח הסוציולוגי**) שיוצרו בהוליווד נניח, כגון אין ספור תכנים לטלוויזיה ובתי הקולנוע, טכניקות מחשוב, (לרבות הקונספט, שהומצא, מה לעשות, שמה), וגם מדיום זניח, כמו האינטרנט, שגם אותו הם יצרו יש מאין.

עקב מנהגי הצריכה הבזבזנים של אמריקה שלנו, הקשר עם ישויות סוברניות אחרות על פני הגלובוס, הלך והסתעף, ונהיה מסובך לגמרי, שכן לא מדובר רק בקשרי מסחר של קניה ומכירה של סחורות, אלה גם במערכת פיננסית משותפת, שבדרך ממש מסובכת, הזינה את עצמה וגם את כל שלוחותיה. {ראה השקעות סיניות, סעודיות, של "המפרציות" (עיין ערך נתניהו, שמעתי אותו ראשון משתמש בקונספט), יפאן, השוק המשותף, ומה לעשות גם אנחנו שנגועים במכשירים הפיננסים המתוחכמים שחלחלו לכל הכלכלות על פני הגלובוס}.

לצורך העניין, ולהמחשה בלבד, תארו לכם מה היה קורה לערוץ 2, (לרבות צופיו, שהם מרביתנו), אם לא היו את כל הסדרות ותכניות הריאליטי והטריוויה, שבמקור מרביתם נרכשו שמה).
אם נחזור לתור הדומינו, שממנו התחלנו, הרי כל הישויות הסוברניות שמניתי, יכולות להיות קוביות הדומינו הנוספות ברצף.

וכעת לשלב הקריטי מבחינת הרציונל שבעניין שלנו. האם מי מכם חולק עלי בקביעה שאומרת, שאם אמריקה נניח קורסת, אירופה הולכת בעקבותיה גם כן. מי שחולק עלי, צריך רק לבדוק מה קורה באיסלנד (המדינה עם רמת החיים הגבוה על פני הגלובוס עד לפני חודשיים), או אנגליה שמלאימה את הבנקים, או צרפת וגרמניה שפועלים לפי אותם דפוסים פחות או יותר.

אילו בדקנו את עוצמות הקשר בין נדבכי הגלובוס, הינו רואים כי אירופה קשורה בצורה האינטנסיבית יותר לאמריקה (משהו היסטורי), משאר העולם, ועל כן השפעות הקריסה האמריקאית ניכרות שם ביתר שאת מאשר בסין כרגע.

אבל אפקט הדומינו לא יפסח על סין גם כן, שכן עיקר התוצר שלה מופנה למדינות המערב דווקא (אירופה, אמריקה), ולכן כאשר אנרגיות הכבידה יופעלו עליה (הדומינו הסמוך יתחיל בקריסה), היא תיפול רס בן אמו, כדי להפיל את הקובייה הסמוכה לה.

שמתם לב רבותי שלא הזכרתי את הבורסה, ובכן אין זה מקרה.

לדעתי מה שקורה שם אינו בראש מעינינו, בעיקר בגלל שהיא נתונה למניפולציות (כמו אצלנו, שלשום, בו השקעה פזיזה, רשלנית, ותמוהה של מנהלת קרנות פנסיה עלומה, הצילה, ליום יומיים את הבורסה, (ראה כותרת ב-YNET ב-***13.10.2008).
אגב, לכל אלה שמדברים על הבורסה בטווח ארוך של שנים (שאמור לשכנע אותנו, העמך, לשבת רגועים, בעוד כספי הפנסיה שלנו מתפוגגים מידי יום, איזה משמעות יש לדעתכם לעליה ספורדית של אחוז או שניים ביום, לאומת ירידות של כמה עשרות בחודשים האחרונים).

עוד שאלה פצפונת למומחים בסביבותינו: הידעתם כי בעת המשבר הפיננסי היחיד באותו סדר גודל בהיסטוריה (שנות השלושים של המאה הקודמת), לקח לבורסה, (או למי שהחזיק בתיק השקעות מעת המשבר ואילך), 28 שנים לחזור ולהרוויח.

אם הטיעונים שלי בדבר קשר בילטראלי בין היחידות הכלכליות השונות על הגלובוס מקובל עליכם, הדבר היחיד שנשאר לנו כעת, זה לבדוק, איפה המעצמה הכלכלית האדירה במזרח התיכון, זו שלנו, מתמקמת במגמה הגלובלית.

אם נאמין "לקברניטי הכלכלה" שלנו, אנחנו בפוס. רוצה לאמור לא משתתפים במשחק הזה.

למה?

בעיקר כך, או בגלל שהם הקברניטים המכובדים שלנו, רוצים כך, אבל ראה זה פלא, אם נבדוק מה אמרו קברניטי הכלכלה האמריקאית לפני חצי שנה, נמצא אמירות מאוד דומות לאלה שלנו, ולפני חודש של אירופה, אותו חרא (הטיב לעשות שר האוצר הגרמני שלפני כחודש קבע נחרצות כי מדובר בעיקרו במשבר אמריקאי, וכעבור ימים הורה להלאים את הבנק הגדול במדינה).
למעשה יש הבדל אחד גדול בינינו, שזה עדיין לא הגיע אלינו. כלומר ההזמנות למוצרים שלנו לארצות הברית ושאר העולם, אמנם ירדו פלאים, אבל אנחנו אוכלים עוד את אלה של העבר בינתיים.

ברגע שאנחנו נתחיל להתפרנס מההזמנות החדשות והמופחתות של עולם במיתון, הכלכלה שלנו תרעד, כמו זונה שהחליטה לצאת לעבודה בתל ברוך בעיצומו של יום חורף גשום. (אגב, בהעדר ביקוש, יהיו שם מחירי הזדמנות, כדי לחכות לה, לא כמו אלה, שמהרו ובצעו רכישות לאחרונה בבורסה).

ברגע שאמריקה תסגור את ברז הסיוע הביטחוני לגרורותיה (כי מה לעשות, זה מה שאנחנו), גם התעשיות הביטחוניות שלנו ידעו קריסה מה היא, וחמקנים למיניהם יהיו חלומות באספמיא.

כך תמצא את עצמה ישראל העוצמתית, בעלת הכלכלה העצמאית לגמרי, בעיצומו של משבר שיהיה כרוך בפיטורים של אלפים ממעורות הזכוכית של ההיי טק, ובניני הבלוקים של התעשייה הביטחונית שלנו.

אם למנהיגנו היה קצת שכל, הם היו מחפשים מזור לכלכלה שלנו במקרו, ולא מתווכחים כיצד לפרוס רשת בטחון לקרנות הפנסיה וכספי האוליגרכים. (אגב, לכל הסוציאליסטים הווירטואליים שבינינו, נניח שתיפרס רשת בטחון כזאתי, מי ישלם עבורה אם לא אנחנו, כלומר, במילים פשוטת של עם ישראלים, אנחנו עם ההכנסה הממוצעת (או אלה שישארו כאלה), נבטיח את כספי הפרזיטים מחד (כ - 20% מן האוכלוסייה ומקומתנו), וגם את של האוליגרכים, שהם הרי המנוע של הכלכלה שלנו אליבא דה נתניהו.

כמובן יש אפשרות אחרת, זו האפשרות שמנהיגיה קפואי המוח של איסלנד בחרו בה.
היא אומרת להדפיס כסף, הרבה כסף, ולהנחית עלינו אינפלציה תלת ספרתית כמו שחווינו בימי ארידור - ליכוד עליזים בשנות השמונים של המאה הקודמת.

סביר שהשפעות הקור של החורף האיסלנדי דומות לחמסין של מקומותינו, ומנהיגנו הכסילים ילכו על האופציה האינפלציונית, כי בהתחלה היא נראית קלה יותר לביצוע.

לסיכום נותר לנו לבדוק את השאלה שהעמדתי בראש הכיתוב הזה, האם אנחנו קובית דומינו או אולי שש בש.

תחליטו אתם.

חג שמח

הבורסה ניצלה הלא כן?


*זו אינה טענה גזענית, היא רק אומרת בעיקרו של דבר שהישראלי הממוצע, בתוקף נסיבות שאינן תלויות בו, נחרב לו המוח, או לפחות הרבה מאוד סינפסות שהיו פעילות בו הושבתו לכמה זמן.

**בסוציולוגיה, תת תרבות אינו בהכרח תרבות נחותה מן התרבות הראשית נניח.

***"ל"כלכליסט" נודע כי קרנות הפנסיה הוותיקות בניהול יעל אנדורן ביצעו אתמול רכישות במאות מיליוני שקלים, דבר שהציל את השוק מהירידות החדות שנצפו לו תחילה בשל הפערים מול בורסות העולם".".

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה